Müzik Kulağı Nasıl Geliştirilir?
Kaya Sanat Akademi İzmir’de müzik kursu olarak bir enstrüman çalmaya karar verip bizler ile iletişime geçtiğiniz zaman özellikle duyduğumuz ilk söz, müzik kulağım var mı bilmiyorum veya müzik kulağım yok ama enstrüman çalmak istiyorum, gibi sözler oluyor. Bizler hobi olarak müzik kursu alan öğrencilerimizin müzik kulağının gelişebileceği hiç olmazsa daha ayrıntılı çalıştırabiliyoruz.
Özellikle müzik kulağının önemi konusunda şunu belirtmek isteriz. Müzik kulağı doğuştan olur fakat hobi olarak müzik kursuna başlamak isterseniz bu o kadar da sizlere engel değildir.
İçindekiler
Müzik Kulağım Var Mı?
Özellikle müzik kulağınızın olup olmamasını muhakkak bir müzik kursuna giderek öğrenmelisiniz. Bu sizlerin hedefini ve hevesini etkileyeceği için yetkin olmayan birinden müzik kulağın var veya müzik kulağın yok gibi sözler duymanızı istemeyiz. Muhakkak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir müzik kursundan işitme testi olmak istiyorum şeklinde başvuru yaparsanız bu konuda sizlere ücretsiz yardımcı olacaklardır.
Müzik kulağı testi piyano başında yapılmalıdır. Müzik kulağı testi yaparken veya bu konuda müzik kursuna gitmeden 2 saat önce bir şeyler yememeye özen göstermelisiniz. Örneğin piyano kursuna randevu almak istediğiniz zaman sizlere demo ders veya ücretsiz deneme dersi için müzik kursuna davet edeceklerdir. Burada piyano başına geçen eğitmen sizlere verebileceğiniz tizlikte veya peslikte rastgele sesler basacak ve sizlerin bu sesleri vermenizi isteyeceklerdir.
Piyanoda basılan seslerin aynısını aynı renkte veya aynı frekansta duyduğunuzu ne kadar verebildiğiniz bakılır. Sonrasında ise bu sonuçlar sizlerle paylaşılır. Eğer konservatuvar veya müzik konusunda profesyonel bir düşünceniz var ise bunu paylaşarak daha da dikkatli olmamızı istemelisiniz.
Müzik Kulağı Geliştirme Yöntemleri
Ritmik Saymak
Müzik kulağını geliştirmek için öncelikle notalar ve ritimler ile başlamalısınız. Yani müziğin bir nevi matematik olduğu düşünülürse önce saymaktan başlamalıyız. Yani 4/4 lük bir ritmi 1-2-3-4- şeklinde sayabilmemiz gerekir.
Aslında basit gelebilir fakat değişik hızlarda metronom ile çalışarak 70 bpm metronomda 4 vuruş saymak ile 140 metronomda 4 vuruş saymak kolay olmayacaktır. Bu şekilde kendinizi alıştırmak aslında kulağınızı alıştırmaktır.
Şarkı Notaları Tahmin Etmek
Müzik kulağı gelişi için yapacağınız diğer bir olay ise bol bol şarkı dinleyip şarkıda ki melodilerin notalarını tahmin etmenizdir. Örneğin bir şarkıda keman çalıyor ve sizde İzmir’de keman kursuna veya Online keman kursuna gidiyorsunuz hiç fark etmez bu notaları tahmin ederek ve bunu alışkanlığa çevirerek sürekli kulak gelişimine mükemmel bir yatırım yapmış olursunuz.
Örneğin bir melodi çalıyor ve siz kemanda re-mi-fa yaptı dediniz sonra kontrol ettiniz ve orada re-mi-fa yapılmışsa gerçekten bu sayede hem müzik kulağınızı geliştirmiş olursunuz hemde motivasyon anlamında olumlu bir adım atmış olursunuz.
Sürekli gam yapmak
Gam, sesleri sırası ile çalmak veya söylemektir. İzmir’de şan kursu veya online şan kursu alan tüm öğrencilerimize gam alışkanlığını edindiriyoruz. Çünkü sesleri o kadar çok tekrar ederiz ki artık kulağımız gelişmiştir veya gelişmeye devam ediyordur.
Örneğin keman kursu alan öğrencimiz re telinden la telindeki re teline sürekli gam yaparsa bir şarkının içerisinde re notası duyduğunda kulağı onu tanır işte buna müzik kulağının gelişimi diyoruz.
Disiplinli ve istikrarlı çalışmak
Aslında bakarsanız müzik disiplin demektir. Yani belirli periyotlarla aksatmadan çalışmaları tekrarlamaya müzikte disiplin ve istikrar demektir. Sizler istikrarlı ve yılmadan yukarıda yazılanları yaptınız zaman müzik kulağınızın gelişmemesi imkansızdır.