Kaya Sanat Blog

Keman Bakımı Ve Temizliği

Bu içeriğimiz de keman bakımı ve temizliği ile alakalı küçük pratik bilgiler vererek kemanınızı daha uzun süreler kullanmanızı sağlamak istiyoruz. Özellikle enstrüman fiyatları devamlı yükselirken enstrüman temizliği ve bakımına bir o kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz.

Keman bakımı yaparken aşama aşama neler yapacağınıza geçelim.

Keman Bakımı Nedir?

keman bakımı

Keman bakımı keman çaldıktan sonra günlük aylık veya yıllık olarak yapmanızda fayda olan bir işlemdir. Günlük ve aylık keman bakımlarını kendiniz yapabilir. Yıllık bakımları ise keman atölyesine veya keman yapımcısına götürmenizi öneriyoruz. Keman çalarken farketmeden ellerimiz terler. Bu ter istemsiz bir şekilde keman tellerine yapışır. Bu duruma tellerin oksitlenmesi diyebiliriz.

Keman bakımında ilk olarak dikkat etmeniz gereken tellerin oksitlenmeden bakımını yapmanızdır. Şimdi günlük keman bakımı üzerinde sizlere neler yapmanız gerektiği anlatmak istiyoruz.

Günlük Keman Bakımı Nasıl Yapılır?

keman bakımı

Günlük keman bakımında keman çaldıktan sonra parmaklarım terleyerek teller oksitlenir. bu oksit telleri karartır. Bu şekilde silmezseniz keman tellerinin ömrü kıslamış olur. Yapmamız gereken mikro fiber bez ile keman çalıştıktan hemen sonra kemanı kaldırırken tellerini temizce silip kurulamamız yetecektir.

Keman çalanlar bilirler ki yay ile çaldığımız yerde beyaz beyaz tozlar bulunur bu tozlar reçine tozudur. Temizlenmesi gerekir mi açıkçası belli bir süre sonra temizlenmeli özellikle keman ağaç bir enstrüman olduğu için çaldıktan sonra ağaca yapışır bu tozlar keman üzerinde daha doğrusu keman ağacında matlaşmaya sebep olur.

Keman tellerinin üzerine hafifçe baskı uygulayarak tellerin üzerine yapışan oksiti silebilirsiniz. Sonrasında kemanın gövdesine yapışan reçine tozlarını silmelisiniz. Reçine tozlarını silerken bezi nemli bir duruma getirmenizi öneriyoruz.

Keman gövdesini temizlerken bezi çok hafif ıslatıp çok çok hafif bir şekilde nemlendirdikten sonra keman ağacını silebilirsiniz.

Aylık Keman Bakımı Nasıl Yapılır?

keman bakımı

Aylık keman bakımlarında ise keman telleri sökülür keman tuşesinin alt tarafı silir. Keman gövdesi tamamen silinir. Burgular çıkarılır ve kurşun kalem ile çizilir. Sonrasında ise fixler gevşetilir. Bunları yapmamızın asıl sebeplerinden bir tanesi kemanda oluşan tel baskınısın gevşeterek kemanın rahatlamasını sağlamaktır.

Bu aylık bakımlarda amacımız kemanın erişemeyeceğimiz yerlerini silmek burguların akort kaçırmasını önlemek çok sıkışan fixlerin tekrar gevşetilerek rahat kullanılacak duruma getirmektir.

Kemanınızı genel olarak kolonya veya su bunun gibi çok azla ıslak bir bezle silmemelisiniz. Sonuçta elimizdeki ağaç bir enstrüman olduğundan dolayı birazcık nazik davranmalısınız.

Genel olarak yayı gevşeterek kutuya koymaya çalışırlar fakat bu konuda yayınızın gerçek at kılı olması ve bunun ile ilgili o kılların esnememesi için gevşetmeniz gerekecektir. Ama öğrenci kemanlarında kullanılan kıllar sentetik naylon olduğundan dolayı çok fazla gevşetip sıkmanıza gerek yoktur.

Burada kullanacağınız reçine markası da önemlidir. Tellerin markası da önemlidir fakat şuan ortalama bir keman ortalama bir reçine için anlatmaya çalışıyoruz.

Pirastro reçine ve pirastro teller çok fazla kir tutmaz oksitlenme de çok fazla olmaz. Tuşe üzerinde parmaklarımızı bastığımız terde de kir kalıntıları oluşabilir bunun için de bezi telin altından geçirerek o kısımları silmeye çalışmalısınız.

Yıllık Keman Bakımı Nasıl Yapılır?

keman bakımı

Yıllık keman bakımların kemanınızın ağır bakıma girmesi gibi düşünebiliriz. Öncelikle burgular keman köprüsü ve fixleri değiştirmenizdir. Bu kesinlikle yıllık olarak yapılması şart değilidir. Fakat aktif olarak keman çalıyorsanız günlük 30 dakika ile 1 saat içeren çalışma süreleri olan kemancılar kemanlarının yıllık bakımlarında burguları ve fixleri değiştirmelidir.

Kemanın zamanlar tuşesi yani sap kısmı aşağıya doğru eğilebilir yada içerisinde ki can direği yamulabilir. Bundan kaynaklı keman yapımcısının müdahalesi ile çok daha uzun yıllar kullanabileceğiniz bir kemanınız olacaktır.

Ayrıca keman yayının kıllarının da yıllık olarak değiştirilmesini öneriyoruz. Keman kıllarına yapışan reçine tozlarından dolayı belirli bir süre sonra sürtünmede problemler yaşabilir çıkan sesler sizleri rahatsız ederek motivasyonunuzun düşmesine neden olacaktır. bundan dolayı yaklaşık 400 tl gibi bir ücretle keman kıllarınızın değişimini yapabilirsiniz.

Özellikle bazı keman çalanlar yay kıllarının değişimindense direk keman arşesi almayı tercih edebiliyorlar. Bundan dolayı bu seçeneği de düşünebilirsiniz. Keman yayı almak da mantıklı bir hamle olabilir.

Keman yayı almak için sizlere şunu söyleyebiliriz . Keman ağacında eğilme yamukluk var ise yayınızı değiştirmeniz gerekir. Eğer ki yamukluk yok kılları kötü ise kıllarını değiştirmek sizlere faydalı olacaktır.

 

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir