Keman Çalmak Zor mu? Kolay mı?
Keman çalmak isteyen herkesin sürekli düşündüğü keman çalmak zor mu? kolay mı? sorusunu dallandırarak yazımızda anlattık. Keman sanıldığı aksine zor bir enstrüman değildir. Keman çalmaya yeni başlıyorsanız kemanla çalınan kolay şarkıları 2 ay gibi kısa bir sürede çalmaya başlamış olabilirsiniz. Keman çalmak çok fazla egzersiz yapmayı gerektirir.
Her gün bıkmadan yay çekmek, notaları doğru basmak, yay çekerken doğru tele değdirmek için çalışmak çalışmak çalışmak ve çok çalışmak gerekir. bıkmadan, usanmadan, yılmadan çalışınca devamında güzel bir şeyler ortaya çıkar. Önceleri korkunç sesler ama sonra öğrenince o güzel seslerden gelen huzur insanı neşelendirir.
İçindekiler
Herkes keman çalabilir mi?
Keman çalmak isteyen herkesin aklında keman çalmak zor mu? kolay mı? şeklinde sorular var. Fakat zorluk seviyesi sizin kemana yaklaşımınız ile alakalıdır. Sizler istedikten ve zaman ayırdıktan sonra kemanın çalması zevkli ve asil bir çalgı olduğunu göreceksiniz. Keman çalmak için çok yetenekli olmanız gerekmiyor.
Fakat zaman ayırmanız severek ve isteyerek çalmanız öğrenme sürenizi kısaltacaktır. Keman çalmak için çok yetenekli olmanız gerekmiyor. Fakat zaman ayırmanız severek ve isteyerek çalmanız öğrenme sürenizi kısaltacaktır. Keman enstrümanını hızlı bir şekilde öğrenmek için günde 20 dakikanızı ayırmanız yeterlidir.
Bunu düzenli hale getirirseniz kaç yaşında olursanız olun hiç fark etmez keman çalabileceğinizi unutmayın. Herkes keman öğrenebilir ve çalabilir.
Keman için yaş sınırı var mı?
Keman eğitimi çocuklar için 5 yaşından başlamaktadır. Sadece keman eğitimi için değil bir enstrüman çalmak için yaş sınırı kesinlikle yoktur. Biz eğitmenlerin istediği yetenek ve yaştan çok sizlerin keman çalmayı istemenizdir. Şuan bünyemiz de 50 yaşında öğrencimiz bulunuyor.
Önemli olan gerçekten çalmayı istemek ve bunun için keman kursuna giderek veya online keman kursu ile düzenli çalışmak.
Doğru keman seçimi
Kemana başlarken aslında aklınıza gelen keman çalmak zor mu? kolay mı? sorusunun yanı sıra en önemli konulardan birisi doğru keman seçimi yapmanız olacaktır. Kaya Sanat Akademi olarak eğitmenlerimize danışarak size en uygun keman seçimini yapabilirsiniz. Herhangi bir kurs satın almadan da sizin için özel hazırladığımız Keman Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Kısımlar başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Keman alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan bir tanesi de size uygun keman çeşidini bulabilmenizdir. Aksi takdirde yanlış bir keman ile istediğiniz performansı alamazsınız ve bu yüzden hevesiniz kırılacaktır, bu yüzden size uygun kemanı seçebilmek için Keman Çeşitleri ve Özellikleri rehberimizi okumanızı öneririz. Bu noktalara dikkat ettikten sonra sizler için hazırladığımız 🎻 Keman Seçimi Yaparken Mutlaka Bilinmesi Gerekenler başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Keman çalmak için günde ne kadar çalışmalıyım?
Günde ortalama 30 ile 45 dk arası çalışarak iyi kemancı olmak için hızlı ilerleyeceğinizden bizler eminiz. Keman, diğer enstrümanlara nazaran biraz daha ilgi çekici daha fazla pratik yapmayı gerektiren bir çalgıdır. Çalışamayacağınız günler de hiç olmazsa ertesi gün 1.5 saat çalışarak arayı kapatabilirsiniz.
Keman üzerinde bastığınız seslerin temiz ve net gelmesi için sürekli tekrar etmelisiniz. Unutmayın siz kemanı bir gün bırakırsanız keman sizi iki gün boyunca bırakır. Bu yüzden keman eğitimlerine başlarken bu gibi küçük görünen ama hayati maddelere dikkat etmelisiniz.
Yeni teli takarken önce sol telini burgunun içinde bulunduğu delikten geçiriyorum. Telin üzerinde renkli kısım bitene kadar burguyu sıkarak renkli kısmı bitirene kadar çeviriyorum. Sonrasında alt tarafta fix dediğimiz yere geçirip azcık sıkıyorum. Bunu diğer teller de de uygulayabilirsiniz. Bu işlemi daha detaylı anlattığımız Keman Teli Nasıl Değiştirilir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaya Sanat Akademi olarak amacımız keman ile ilgili bilgilerinizi yenilemek bunun yanı sıra basit işlemler için para vermenizi istemiyoruz. Bu ve bunun gibi yazılarımız devam edecek.
Keman çalmak için müzik kulağım var mı?
İzmir’de bulunan Kaya sanat Akademi’de deneme derslerine geldiğinizde öncelikle neden keman çalmak istediğiniz sorulur. Sizleri daha iyi yönlendirmek amacıyla öğrencimizle küçük bir anket yapmak her zaman sizler ve bizler için çok faydalı olmuştur. Deneme dersi içeriğinde bizler için önemli olan en temel konu ritim kulağıdır.
Küçük kalıplar ile küçük ritimler sorarak ritim kulağını test ederiz. Bu test sonucunu eğitmenlerimiz olumlu olumsuz olarak objektif şekilde sizlerle paylaşıyor. Çocuğunuz müziğe yeteneği olmayıp çok güzel resim yapabilir. Bizler sizler adına bunları da düşünmek zorundayız .
Özel keman derslerine başlamadan önce ücretsiz deneme derslerimiz içeriğinde ritm testi bunun yanında keman tutuş yay tutuş gibi pratik 20 dakikalık bir ders yapılır.Konusunda tecrübeli eğitmenlerimiz bu süre içerisinde öğrencimizin durumunu sizlerle paylaşarak sonuca ulaştırırlar.
Online Keman Kursu
İnternetten online keman kursu almak istiyorsanız aşağıdaki iletişim formunu doldurmanız yeterli. Kaya Sanat Akademisi olarak bünyemizdeki keman öğretmenleri ile WhatsApp, Zoom ve Skype üzerinden konferans yolu ile online eğitimler vermekteyiz.