Kaya Sanat Blog

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Gitar denilirken aklımıza genelde klasik gitar ve elektro gitar gelmekteydi, bunun yanı sıra bas gitar çağrışırdı. Fakat zaman geçtikçe teknoloji ile beraber daha çeşitli gitarlar üretilmeye başlanmıştır. Bu yazımızda bu gitar çeşitleri ve özelliklerinden bahsederek size en uygun gitar modelini bulmaya çalışacağız.

Gitar kursu dediğimiz zaman ne çalmak isterseniz isteyin öncelikle klasik gitar kursu eğitimi almanız gerekiyordu. Yani sizler elektro gitar da çalmak isteseniz yine klasik gitar kursundan başlamanız gerekmekteydi. Fakat şuan böyle bir durum söz konusu değildir. Tamamen ayrı teknikler kullanıldığı için istediğiniz gitar türünden başlayabilirsiniz.

Klasik gitar

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Klasik gitar 6 telli olarak bilinir. En alt 3 teli misina 3 teli ise çeliktir. Fakat yukarı da da bahsettiğimiz gibi şuan 12 telli klasik gitar da bulunmaktadır. Öğrenci klasik gitar fiyatları ortalama 300 TL‘den başlayıp üst limiti olmaksızın devam etmektedir. Custom (özel) gitarlar tamamen el yapımı ve kişiye özel yapıldıklarından dolayı fiyatları ve kaliteleri yüksektir.

Marka olarak Yamaha gitar modelleri en tutulan limit olarak her bütçeye uygun gitarları mevcuttur. Bolero veya Straus öğrenci gitarları uygun bütçeli gitarlardır.

Kesik kasa klasik gitar

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Kesik kasa klasik gitarlar ise elektro gitar teknesi gibi kasası ince olanlardır. Yani ses tahtası daha incedir. Bu gitarlar ise genelde elektro klasik diye adlandırılır. Elektro klasik denmesinin sebebi ise kasası ince olduğundan anca ses sisteminde sizlere sonuç verir. Marka olarak şuan kesik kasa klasik gitar piyasasında Godin tartışılmaz en iyisidir. Tabi custom(özel) gitarları ayrı tutuyoruz.

Akustik gitar

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Akustik gitarlar klasik gitarlar ile aynı görünüme sahip olsa da bir çok farklılık vardır. Öncelikle klasik gitara nazaran kasası biraz daha büyüktür. Tellerini ise tamamen çeliktir. Yukarıda ki yazımızdan hatırlayacağınız gibi klasik gitar telleri en alt 3 teli misina yani naylon tel geri kalan 3 tel de çeliktir.

Klasik gitar parmaklar ile çalınır. Fakat akustik gitar pena dediğimiz bir plastik aparat ile çalınır. Akustik gitar da elektro akustik gitar şeklinde de alınıp kullanılabilir.

Perdesiz gitar

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Perdesiz gitar Erkan Oğur ile beraber müzik dünyasında kazandırılmıştır. Perdesiz gitar daha öncelerde klasik gitar perdeleri sökülüp zımparalanarak perdesiz gitar şeklinde kullanılırdı. Daha çok Türk müziğine yakın Ud sesine yakın bir ses elde edilirdi.

Şuan ise sıfırdan perdesiz gitarlar üretilip satılmaktadır. Erkan Oğur’dan sonra Cenk Erdoğan perdesiz gitarın en önemli temsilcilerindendir. Perdesiz gitar ise parmaklar ile çalınır. Pena kullanılmaz.

Elektro gitar

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Elektro gitar ise tamamen farklı bir tekniğe ve fiziksel görünüme sahiptir. Elektro gitarın kasası ve ağacı önemli değildir. Önemli olan manyetikleri telleri ve tuşesidir. Bundan dolayı çok çeşitli elektro gitar tipleri görmekteyiz. Elektro gitarın özelliğini belirleyen gitarın şekli değildir.

Elektro gitar mantığında tellerin altında 4 adet 2’şer çiftten oluşan manyetikler mevcuttur. Telllere vurduğunuz da titreşim ile beraber manyetikler sesi amfiye ( gitardan ses çıkmasını sağlayan hoparlör) iletir, buradan da ses alabilirsiniz.

Elektro gitar tek başına çalınmaz bundan dolayı elektro gitar ile beraber amfi de almalısınız. Amfi alırken önemli olan kaç wat ses çıkışı olduğunu bilmenizdir. Elektro gitar pena ile çalınır. Elle kullanılan teknikler olsa da aktif olarak kullanılmaz.

Elektro gitar çalmak istiyorsunuz ama klasik gitardan mı yoksa direkt elektro gitardan mı başlayacağınız konusunda karmaşıklık yaşıyorsunuz sizin için hazırlamış olduğumuz yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Elektro gitar modelleri

  • Epiphone modelleri bütçe olarak daha uygundur. Profesyonele geçiş için rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Gibson elektro gitar modelleri fiyat olarak yüksektir. Fakat ileride düşünmeden edemeyeceksiz.
  • Squer elektro gitar da sizleri uzun bir süre tatmin edecektir.
  • Fender elektro gitar gerek bas gitar gerekse elektro gitarlar olarak her zaman zirvede kendi yerini korumuştur.

Bas gitar

Gitar Çeşitleri ve Özellikleri

Müziğin görünmez kahramanlarıdır. Genelde müzik eğitimi almayanlar bas gitar çalındığında müziğin neresinde olduğu konusunda birazcık kafaları karıştırır. Aslında bir müziğin bel kemiğidir. Bas gitar parmaklar ile çalınır. Pena kullanılmaz. Özellikle freetler gitar seçeneği de mevcuttur.

Bas gitar amfileri ayrıdır. Elektro gitar amfileri bas gitar için kullanılmaz. Fender bas gitar markası olarak tercih etmeniz gereken en iyi bas gitarlardan bir tanesidir. Bunun yanında ise Godin markasının bas gitarları da kullanılmaktadır. Bas gitarlar 4-5-6-7 telli olarak üretilmektedir. Karşıyaka bas gitar kursu için alacağınız başlangıç bas gitarı 4 telli olması yeterlidir.

Gitar satın alırken mutlaka bilmeniz gerekenler

Bu yazımızda sizlere gitar çeşitlerini ve özelliklerini anlattık. Kendinize yakın olan gitarı çeşidi seçtiyseniz veya seçme aşamasında iseniz bundan sonraki aşama gitar satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekenler olacaktır. Bunun için sizlere rehber olabilecek yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir