Kaya Sanat BlogNasıl Çalınır?

Yan Flüt Nasıl Çalınır?

Yan flüt birbirine geçmeli üç bölümden oluşmaktadır. Bu üç bölümün kendi arasında hem boyut farkı hem de görevleri farklıdır. Yani ağızlık dediğimiz kısım daha küçük üzerinde herhangi bir tuş bulunmaz fakat gövde ve kuyruk dediğimiz kısımda üzerinde tuşlar notalar bulunmaktadır. Yan flüt aslına bakarsanız çok ufak görülse de ses şiddeti ile bir çok enstrüman da daha çok çıkar. Yan flüt demir üflemeliler kategorisindedir. 3 bölümden oluşmaktadır. Ağızlık, gövde ve kuyruk kısmından oluşur. Yan flüt kursuna başladığınız zaman bu konular sizlere ilk derslerde öğretilmektedir.

Yan Flüt Nasıl Takılır?

Yan flüt çalmak için öncelikli yan flüt almanız gerekmektedir. Çünkü enstrüman bireysel bir çalgı olduğu için özellikle üflemeli bir çalgı olduğu için kişisel olarak kullanılmaktadır. Örneğin yan flüt kursuna başlamadan önce enstrümanı aldıktan sonra ilk yapmanız gereken bu enstrümanın nasıl birleştirildiğini öğrenmelisiniz. Çünkü kutunun içerisinden üç parça halinde çıkmaktadır.

Bu üç parçayı doğru şekilde ve doğru açıda birbirine takamadığınız zaman veya yanlış bir şekilde zorladığınız zaman yan flütün birleşim noktalarına zarar verebilir yeni aldığınız flütü tekrardan servise veya tamire gönderebilirsiniz.

İlk Olarak Yan Flütün Ağızlığı İle Gövdeyi Birleştirmelisiz!

İlk olarak ağızlık i̇le gövdeyi birleştirmelisiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken gövde dediğimiz tuşların olduğu kısma elinizde çok fazla müdahalede bulunmamanızdır. Yani üzerinde bulunan hassas tuşları sağa veya sola kastırmamalı tuşları yamult mamaya çok fazla dikkat etmelisiniz. Bundan dolayı genelde azlık ile gövde birleştirirken gövdenin alt kısmında bulunan tuşların olmadığı yer tutularak fazla geçirilir.

Kuyruk İle Gövde Birleşimi

Yan flüt birleşiminde gövdeyle kuyruk birleştirilirken çok daha dikkatli olmalısınız. Çünkü gövde ile kuyruk üzerinde nota basılan tuşlar bulunmaktadır. Bundan dolayı yan flütü avuç içimizle kavrayıp birbiri içerisine bastırıp ekleyerek takmamalısınız. Özellikle ağızlığından yani tuş olmayan yerden tutarak özellikle yan flütün kuyruk dediğimiz en sonundan tutarak birbiri içerisine geçirilir. Bu sayede yan flüt tuşlarına herhangi bir zarar gelmez.

Yan flütü taktıktan sonra tuşlara yukarıdan baktığınız da tamamen düz bir şekilde olmasına dikkat etmelisiniz.

Yan flüt çalmak için öncelikle her enstrüman da olduğu gibi doğru tuş ile başlanmalıdır. Yan flütü doğru tutmak için öncelikle yan flüt mantığından bahsetmemiz gerekmektedir. Buna örnek olarak klarnet dik bir şekilde üstlenmekte blok flüt dik bir şekilde yüklenmekte fakat yan flüt yan tutularak üflenmektedir. Çünkü diyaframı şişirdikten sonra direkt yan flüt ün içine değil iç ve aşağısına doğru  üflenmelidir. Yan flüt dersinde öncelikle tamamen yan flüt ile değil ağızlık dediğimiz yan flütün üflenilen  parçası ile ses çıkarma çalışmaları yapılmaktadır.

Yan flüt tutmak için doğru oturmak gerekir. Yani Diyaframdan çıkan havayı doğru şekilde üflediğiniz zaman sağlıklı bir ses alabilirsiniz.

Yan Flüt Nasıl Çalınır?

Yan Flütten Ses Nasıl Çıkarılır?

Yan flüt öncelikle ayakta çalınan enstrümanlardandır. Çünkü nefes alıp vermek için rahat olmak gerekir. Bundan dolayı ayakta yan flüt çalmak çok daha verimli olacaktır. Yan flütte ağızlık dediğimiz yere alt dudağımızı dayayarak tüü şeklinde nefesimizi veririz.

Birkaç defa yaptıktan sonra orada ki rezonansı sağladıktan sonra ses çıkmaya başlar. Yan flüt sola doğru tutulur. Parmaklarımızın her biri bir tuşu kapacak şekilde konumlandırılır. Bu sayede elimizin altında sesler hazır olur. Doğru teknikle üfleyerek ve doğru zamanda parmakları hareket ettirerek yan flütten ses çıkarılabilir.

Yan flüt kursuna giderken öncelikle diyafram nefesi nedir nasıl alınır gibi temel öğeleri göstererek daha sağlıklı yan flüt çalmanız amaçlanır.

Yan flüte üflerken özellikle dikkat etmeniz gereken tamamen Azdın içerisine değil Ağızlım karşı tarafına yani karşı duvarına doğru yüklemeniz gerekmektedir. Özellikle yapılan en büyük hatalardan birisi çok şiddetli üfleyerek doğru ses alınacağı yanılgısıdır. Aslında tam doğru noktaya üflenildiğinde doğru ses çıkar ve kendinizi yormadan istediğiniz seslere kavuşursunuz.

Yan Flütte Notalar Nasıl Basılır?

Yan flütü birleştirdikten sonra oturuş pozisyonu da ayarladıktan sonra yapmanız gereken artık doğru notalar ile doğru sesleri çıkarmaya çalışmaktır. Bunun için ne kadar düz ses dediğimiz yani sadece ağızlıkla üflenen sesi doğru çıkarırsanız notalar bir o kadar güzel çıkar. Şöyle örnek verelim. Yan flütün kendi sesi ne kadar kaliteli çıkarsa tuşlara bastığınız diye ortaya çıkan melodi bir o kadar güzel duyulur.

Öncelikle yan flüt kursuna başladığınız zaman ilk olarak sol notasına basarak başlarsınız. Çünkü en kolay ve rahat ses çıkarılacak nota sol notasıdır. Sol notasından başlayarak sırası ile La ve Si notaları öğrenilir.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Kapalı