Kaya Sanat Blog

Klasik Keman Çalan Elektro Keman Çalabilir Mi ?

Klasik keman çalarak keman hayatına başlayan herkes muhakkak keman hayatında elektro keman çalmak isterler. Elektro keman genel olarak çeşitli yapısı ve popüler olarak yerini her zaman korumuştur. Peki klasik yani bildiğimiz normal keman çalan elektro keman çalabilir mi veya elektro keman için ayrı bir eğitime gerek var mı?

Elektro keman, yapı itibariyle mixer denilen elektronik bir cihaza jack adı verilen kablonun bağlanması sonucu ses çıkmasını sağlayan bir müzik aletidir. Bahsedilen ses sistemine bağlanmayan elektro gitardan ses çıkmaz. Bazı öğrencilerin elektro keman tercih etmesinin sebebi heves olabilmekte veya evde rahat çalışma olanağı sağlaması olabilmektedir. Bu tercihlerin sebebi elektro kemanın evde yüksek sese yani ses sistemine gerek olmadan rahatça çalışabilmesinden kaynaklanmaktadır.

Klasik Keman Çalan Elektro Keman Da Çalabilir Mi ?

Klasik keman tuşesi yani nota yerleri ile elektro kemanın nota yerleri tamamen aynıdır. Elektro kemanın ayrı bir yayı veya ayrı bir teli yoktur. Klasik kemandan ayrılan yönü gövdesidir. Klasik kemanın gövdesinden yani ses kutusundan ses çıkarken elektro keman da köprünün altına yerleştirilen manyetikten ses çıkmaktadır.

Dikkat etmeniz gerek en önemli hususlardan bir tanesi elektro kemanın direkt ses sitemine bağlanırken çıkardığı ses sizlerin YouTube’dan dinlediği o sesin aynısı olmayacaktır.

YouTube’da ki o videolar stüdyo ortamında prosesör dediğimiz keman ile ses sistemi arasında sesleri daha dengelemek bas ya da tizini ayarlamak için kullanılan elektro kemandan çok daha pahalı olan sistemler kullanılmaktadır. Bundan dolayı elektro keman aldıktan sonra çok mükemmel bir ses beklentisine girmek sizleri hayal kırıklığına uğratabilir.

Klasik Keman Çalan Elektro Keman Da Çalabilir Mi ?

Kulaklıkla çalışıp dışarıya ses vermemesi motive edici bir özelliktir. Çünkü çaldığınız o eseri aynı anda kulaklıktan dinlemek kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Kemanın ekolayzer dediğimiz genelde 3 veya 4 band ekolayzer seçimi yapmalısınız bas – tiz – mid ve low mid şeklinde seçenekleriniz olursa daha verimli olacaktır.

Keman çalmaya yeni başlayacaksanız başlamadan önce mutlaka bilmeniz gereken önemli noktaları Keman Çalmak İsteyenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler başlıklı yazımızda tüm püf noktalara değindik. Henüz kendinize uygun keman çeşidini bulamadıysanız veya nasıl bulacağınızı bilmiyorsanız sizler için hazırladığımız Keman Çeşitleri ve Özellikleri yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Online Keman Kursu

İnternetten online keman kursu almak istiyorsanız aşağıdaki iletişim formunu doldurmanız yeterli. Kaya Sanat Akademisi olarak bünyemizdeki keman öğretmenleri ile WhatsAppZoom ve Skype üzerinden konferans yolu ile online eğitimler vermekteyiz.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir