Kaya Sanat Blog

Güzel Şarkı Söylemek İçin 5 Kural

İzmir de şan eğitimine başlayan öğrencilerimize de söylediğimiz gibi güzel şarkı söylemek için mutlaka püf noktalar vardır. Bunları bizler sizlere ders esnasında anlatarak yapmanızı istiyoruz. Belirli aşamadan sonra sizlerde bu kuralları yerine getirip yapabildiğiniz zaman şarkı söylemenin daha doğrusu doğru şarkı söylemenin ne kadar zevkli olduğunu anlar ve motivasyonunuzun artarak devam ettiğini gözlemlersiniz.

Diyafram Kullanarak Şarkı Söylemek

Diyafram Kullanarak Şarkı Söylemek

Şan dersinin ilk konusudur diyafram. Diyafram kullanarak şarkı söylemek ve bu konuda belirli bir zaman diyafram nefesinin rahatlığına erdikten sonran bu konuda çok rahat ettiğinizi ve çıkan seslerin çok daha pürüzsüz ve uzun soluklu çıktığını görebilirsiniz. Özellikle şan eğitimi almadan ciğerlerinizi zorlayarak nefes alıp bu şekilde şarkı söylemeye çalıştığınız zaman belirli süre sonra ses tellerinizi yıpratır boğazınız da ağrı hissedebilirsiniz.

Diyafram kullandığınız zaman çıkan sese sizler de şaşıracak bir daha şarkı söylerken göğüs nefesi almayacaksınız. Burada göğüs nefesi ve kafa sesi hiç kullanılmıyor değil tabi ki kullanılıyor fakat hepsinin nerede nasıl kullanacağınızı bilerek yapmanız çok daha uzun soluklu olacaktır.

Piyano İle Beraber Şarkı Söylemek

Piyano İle Beraber Şarkı Söylemek

Şarkı söylerken özellikle şan eğitiminde piyano olmazsa olmalarımızdandır. Yani bir gitar ile şan dersi verilmez. Çünkü çıkan seslerin doğruluğu temizliğinin en iyi anlaşıldığı enstrüman piyanodur. Çünkü aralıkların çok rahat algılanması gerekir. Piyano bundan dolayı şan eğitiminde en çok kullanılan enstrümandır. Şan dersinin ileriki zamanlarında gitar ile keman ile eşlik edilebilir fakat ilk defa ses eğitimi dersi alacak olan bir şan öğrencisi için piyano ile başlanılması mutlaka önemlidir.

Sizler de alternatif olarak piyano çalabilir söylediğiniz şarkılara piyano ile eşlik edebilirsiniz. Bunun yanında şan eğitmenimiz sizlere piyano ile eşlik edecektir. Sizler şarkı söylerken ağzınızdan çıkan her sesin bir nota olduğunu ve bu notanın piyanoda ki karşılığı ile doğru sesleri kazandırmak şan dersinin amaçlarından biridir.

Şarkı Dinlemek Ve Eşlik EtmeŞarkı Dinlemek Ve Eşlik Etmek

İyi şarkı söylemek için yapmanız gereken en önemli alışkanlıklardan birisi de söylemeyi sevdiğiniz şarkıya eşlik etmektir. Fakat burada eşlik etmek dediğimiz yanlış anlaşılmasın. 😂😂 Eşlik ederken şarkıyı dinleyip onun söylediği gibi eşlik etmeye çalışmak gerekir. Çünkü şarkıyı açıp şarkının çok daha üstünde bağırarak şarkıyı söylemek öğrenimden çok eğlenmektir. Bundan dolayı sizler şarkıyı son ses açıp sadece mırıldanarak bile eşlik edebilirsiniz.

Önemli olan eşlik etmek değil sesinizi belirli bir kalıba sokmaktır. Kalıba sokmak için de bu yöntem oldukça etkilidir. Yani şarkıyı açıyoruz bunun yanında kendimiz daha kısık sesle açtığımız vokali duyarak eşlik etmeye çalışıyoruz.

Piyano İle Şan Egzersizleri Yapmak

Piyano İle Şan Egzersizleri Yapmak

Şan eğitimi denilince aklınıza hep şan egzersizleri gelir. Şan egzersizleri yapılması çok önemlidir. Hatta şan egzersizleri yaparken o kadar tane tane işlenmelidir ki belirli bir kalıba seslerin oturtturmak gerekir.

Dilerseniz burada ki linke tıklayarak şan egzersizleri ile ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz. İzmir de şan eğitiminde ilk olarak öğrettiğimiz piyano ile şan egzersizleridir. Şan egzersizleri ile sesinizi belirli bir kalıba oturtup üzerine şarkı ile beraber çok güzel bir kıvama sokmaktır. Burada sadece şan egzersizi çok sıkıcı olduğu için şan egzersizi ve sevdiğiniz şarkılar ile beraber harmanlarız.

Enstrüman Çalmak Şarkı Söylemenizi Kolaylaştırır

Enstrüman Çalmak Şarkı Söylemenizi Kolaylaştırır

Enstrüman çaldığınız zaman mutlaka bir referansınız olur. Referans olduğu zaman daha rahat şarkı söyleyebilirsiniz. Şarkı söylerken enstrüman çalmak faydalı olur. Şu şekilde örneğin gitar çalıyorsunuz. Gitar çalarken şarkının bir yerinde la minör akor basılırken sizler de şarkının tam o kısmında la tonunu söylersiniz. Öncesinde akor bastığınız için sesin doğru çıkması için bir zemin oluşturur ve daha doğru daha temiz bir ses çıkmasını sağlar.

Tamamen enstrüman çalmak şan dersi ile ilgili mükemmel bir sonuç verir demekte çok doğru değildir. Fakat dediğimiz gibi enstrüman çalmak sizlerin şan dersi alırken rahat etmenizi sağlayacaktır. Şan dersi alırken sizlere faydalı olacak enstrümanlar genel olarak altyapı enstrümanlarıdır.

Alt yapı enstrümanları ise piyano , gitar gibi akor basılan enstrümanlardır. Solo enstrümanlar yani keman gibi enstrümanlar şan dersi için çok faydalı değildir. Çünkü solo enstrümanlar şarkının notalarını birebir olarak vermektedir. Bundan dolayı anlık olarak solo enstrümanlara uymanız çok zordur. Bundan dolayı alt yapı enstrümanları çalmanız çok daha mantıklıdır.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir