Diyez Nedir? Bemol Nedir? 2022
Diyez: önüne gelen notayı yarım ses tizleştirmeye yarayan değiştirici işarettir. Diyez tek başına yarım ses tizleştirirken çift diyez ise bir tam ses tizleştirir. Burada tizleştirir kelimesini anlamayanlar olabilir belki inceltme kelimesini de kullanabiliriz.
Diyez değiştirirci işareti kullanılırken dikkat edilmesi gereken en önemli kural mi ve si notaları yarım ses olduğu için si notasına diyez işareti koyduğunuz zaman do naturel sesine tekabül etmektedir.
Bu burum mi-fa notası içinde aynıdır. Mi diyez aynı zamanda fa naturel sesine eşittir.
Bemol: Bemol değiştirici işaretimiz ise var olan notayı yarım ses kalınlaştırır yada pesleştirir. Çift bemol ise var olan bir notayı tam 1 ses kalınlaştırır.
İçindekiler
Diyez ve Bemol Sesler Nelerdir?
Tüm seslerin diyezleri ve bemolleri mevcuttur. Yani her notanın diyezi her notanın bemolü vardır. Örneğin re notasının diyezi re diyez do notasının diyezi ise do diyezdir. Aynı şekilde re notasının bemolü re bemol do notasının bemolü do bemoldür.
Yukarıda si ve do notası yarım ses bemolü olmaz demiştik. Fakat burada ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Si notasının diyezi si diyez ama ses olarak do naturel sesini basıyoruz.
Diyez ve Bemol Sesler Nerelerde Kullanılır?
Burada notaların önüne değil ama donanım dediğimiz yere diyez ve bemoller yazılmıştır. Yani hangi notanın hangi diyezi alacağı donanımda belirlenmiştir. Diyez ve bemol sesler müziğin içerisinde her zaman kullanılabilir. Müzik tonlardan oluşur. Tonları belirlemek için de diyez ve bemoller kullanılır.
Bir eserin en başında bulunan sol anahtarı fa anahtarı veya do anahtarının olduğu yere diyez ve bemoller yazılarak tonlar oluşur. Buraya yazılan diyezler ise eserin tamamında bu işaretlere bağlı çalmamız istenir.
Çift Diyez Nedir?
Çift diyez önüne gelen sesi bir tam ses inceltemeye yarayan değiştirici işarete denir. Örneğin la notasında çift diyez var ise bunu si naturel olarak çalarsınız.
Çift Bemol Nedir?
Çift bemol ise bir notayı bir tam ses pesleştirir yada kalınlaştırır diyebiliriz. Örneğin la çift bemol gördüğünüz zaman sol notasını basmanız gerekmektedir. Bu şekilde çift bemol sesini uygulamış olursunuz.
La Diyez ve Si Bemol Aynı Mıdır?
La diyez ile si bemol aynıdır. Burada en çok karıştırılan durumlardan birisine açıklık getirelim. Şu tanım sizlerin bütün problemini çözecektir.
Bir sesin diyezi kendinden sonra gelen bemolün sesine eşittir. Buna sestaş denir. Burada önemli olan mi-fa ve si – do seslerinin yarım ses olduğunu unutmamaktır.
Sadece ladiyez -sibemol değil do diyez re bemol sesi ile aynıdır. Örneğin keman ile re bemol bastıktan sonra do diyez basarsanız aynı yere basmış olursunuz. Piyano çalarken siyah ve beyaz tuşların olduğunu biliyoruz. Siyah tuşlar hem bemol sesleri hemde diyez sesleri ifade eder.
Örneğin la bemol sesini bastığını tuş ile sol diyez sesini bastığınız tuş aynıdır.
Diyez Ne İşe Yarar?
Diyez belirli sesleri inceltmek istediğimiz zaman notanın önüne koyduğumuz değiştiri işarettir. Önüne gelen notayı kendi süresinin yarısına kadar inceltmeye yarayacaktır. Bu sayede ise farklı tonlarda çalabilmenize olanak sağlar.
Örneğin re majör diye bir ton duymuş olabilirsiniz. Re majör tonun da çalarken fa diyez ve do diyez çalarsınız. Yani tüm fa notalarını ve do notalarını diyez olarak basmanızı ister. Bu şekilde de o notayı herkes aynı uyum ile çalmamızı sağlar.