Kaya Sanat Blog

Şan Eğitimi Kimler Alabilir?

Önceki yıllardan şan eğitimini kimler alabilir ile alakalı sadece şarkı söyleyenler veya profesyonel şekilde ses icracıları eğitim almaktaydı. Fakat sana eğitiminin veya ses eğitiminin sadece şarkıcı şarkı söylerken performans sergileyenler değil ses sağlığı ile ilgili olduğunu günümüzde biliyoruz. Bu şekilde düşünecek olursak şan eğitimi bi nevi ses sağlığı dersidir. Kısaca söylemek gerekirse ses ile yapılan performanslar da bu spikerlik olabilir, öğretmenlik olabilir, avukatlık olabilir , muhabirlik olabilir bu şekilde sesi ile konuşarak profesyonel anlamda hayatını idame ettirenler mutlaka ses sağlığı yani ses eğitimi dersi almalıdırlar.

Şan Eğitimi Nedir?

şan eğitimi nedir?

Şan eğitimi öncelikle sesimizi belirli bir kalıba sokarak karekteristik bir yapıya dönüştürmek için yapılan egzersizlerin sesimize kattığı yeni bir boyuttur. Yani şan eğitiminde sesimizi belirli egzersizler ile hem tizlerimizi hem peslerimizi yani kalın seslerimizi açarak daha rahat daha geniş daha kaygısız bir şekilde performans sergilemek için yapılan çalışmaların bütünüdür. Şan eğitimine başlayan şan öğrencileri öncelikle deneme dersi alırlar. Deneme dersi içeriğinde öncelikle duyum derecesi yani piyanoda basılan sesin veya örnek olarak söylenen şarkının ne kadar doğru tonda okuyup okumadığını bakılır.

Örneğin şan eğitimine başlayan öğrencimizin doğru tonda söylemesi için ilk derslerde belirli egzersizlerle sesini desteklemeye çalışırız. Bu süreçte dersin ilerleyen bölümlerinde örnek olarak seçtiğimiz eseri piyano eşlikli sergilemeye çalışırız. Burada önemli olan sergilerken dikkat etmemiz gereken sadece şarkı söylemek için değil şarkı içerisinde yaptığımız egzersizlerin uygulanmasını sağlamaktır. Bunu sağlamak için şan egzersizleri abartılmamak kaydı ile yapılması çok çok önemlidir.

Şan Kursunda Egzersiz Yapmak Şart Mı?

şan eğitimi

Şan kursuna başladığınız zaman muhakkak ve muhakkak belirli bir ses eğitimi yani ses egzersizlerini yapmanız gerekmektedir. Bunun için dersin tamam mı değil ilk 15 dakikası ses egzersizleri için kullanılır. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz. Spora başladığınızda ısınmadan yapacağınız hareketlerle sakatlığı yol açabileceği gibi ısınmadan söylediğiniz eserler sesiniz de kanamalara nodül ve kistlere neden olacaktır.

Tabii ki de ses eğitimi dersi almayanlar kesinlikle ve kesinlikle sakatlanacak veya sesinde kesinlikle bir sorun olacak değildir. Fakat gördüğümüz kadarı ile çoğu şarkı söylemek isteyenler bir veya iki şarkıdan sonra öksürmeler boğazda kuruluk veya ses kısıklığı yaşamaktadırlar. Bunun tek ve tek sebebi doğru şekilde şarkı söylememek doğru nefes alamamak ve ses kaynağını doğru şekilde kullanamamaktan dolayı gerçekleşir.

Örneğin yabancı şarkı söylemek isteyen ses eğitimi öğrencileri söyledikleri tarz nedeni ile bazen zenci gırtlağa dediğimiz tınıya ulaşmak isterler. Bu tanıya ulaşırken o kadar bıçak sırtı bir ders yaparlar ki çok ama çok dikkat ederek bu tarzda söylemek isteyenlere kişisel şan egzersizleri verilir. Bizler şan kursu alan öğrencilerimize bu şekilde bu kadar dikkat ederken aynı tarzı destek almadan kendi başımıza yapmak telafisi olmayan hataları beraberinde getirebilir. Tabii ki de mutlaka olur demiyoruz. Yapabilirsiniz ama en doğrusunu şan eğitimi alarak hiç olmazsa başlangıç seviyesini sağlam temeller üzerine oturtmanızı öneriyoruz.

Şan Eğitimini Kimler Almamalı?

şan eğitimi

Evet baz durumlarda ses eğitimi dersi veya şan eğitimi dersi almayacak almaması daha verimli olacağını düşündüğümüz bir öğrenci portföyü de var. Bunlar ses kısıklığından dolayı ameliyat olmuş ses telinde ileri derecede yıpranma olan veya kist olan öğrencilerimize şan dersini önermiyoruz, bu öğrencilere ses terapisi dersi almasını öneriyoruz. Unutmayın ki şan eğitimi ses terapisi eğitimi ile aynı değildir. Ses terapisi tamamen ses sağlığına yönelik yapılan bir eylemdir. Yani ameliyatlı bir ses teline eski haline kavuşturan veya kavuşturma yolunda yapılan derslerdir.

Ses terapisi dersi açıkçası ses telinizin fizik tedavi uzmanı olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki sporculara yürüme problemi çekenlere veya işlevsel bozukluklar da fizik tedavi uzmanından destek alabiliyorsak ses teli sıkıntılarında ise ses terapisi uzmanından destek almalısınız.

Ne yazıkki ülkemizde ses terapisi şan eğitmeni ve ses eğitimi uzmanı fazlaca iç içe girmiştir. Yabancı ülkelerde bu alanlar tamamen birbirinden ayrılmış tamamen branşlaşmış bir kategori mevcuttur. Bundan dolayı şarkı söylemek istiyorsanız sesinizi daha verimli olarak kullanmak istiyorsanız şan eğitimi fakat seste elinizde bulunan rahatsızlıklar içinde ses terapisi almanızı öneririz.

Son olarak şunu söyleyebiliriz ki ses eğitimi diğer enstrüman eğitimlerine benzemez. Yani unutmayınki enstrümanın teli değişir fakat ses teli değişmez. Bundan dolayı şan eğitimi alacağınız kursu mutlaka iyice araştırmalı bu konuda aktif şekilde ses eğitimi dersi verdiğinden emin olmalısınız.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi Çekebilir
Kapalı