Keman Çalarken Duruş Ve Oturuş Pozisyonu?
Bu içeriğimizde sizlere keman çalarken duruş ve oturuş pozisyonundan bir takım pratik bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle keman çalarken parmaklarımız ve yayımız ile ne kadar ilgileniyor ve çıkan seslere ne kadar önem veriyor isek bunun aynısını duruş ve oturuş içinde göstermeliyiz.
İçindekiler
Keman Çalarken Duruş Nasıl Olmalıdır?
Yanlış Duruş
Keman çalarken öncelikle iki ayağımız omuz genişliğinde açılmalıdır. En çok yapılan hatalardan birisi bir ayağımızın üzerine basıp diğer ayağımızı boşta bırakmaktır. Bundan dolayı hem postür dediğimiz omurgamız yamuk olacak hem de kemanı tutma açımız bozulacaktır. Başlangıçta hiç bir öğrenci bunun sonuçlarını tahmin edemiyor fakat belirli zaman sonra özellikle ilk 5 aydan sonra yavaş yavaş keman çalınca belim veya sırtım ağrıyor şikayetleri gelecektir.
- Yukarıda anlatmak istediğimizin toparlarsak diz kapaklarımız kırılmayacak ve iki ayağımızı net olarak yere basabilmemiz gerekir.
İki ayağımızın üzerine dengeli bastıktan sonra tamamen dik bir şekilde durarak kemanı omzumuza yerleştiriyoruz.
Doğru Keman Duruşu
Sadece doğru keman duruşu değil keman tutuşu da önemlidir. Fakat doğru tutuş duruş olmazsa doğru tutuşta olmayacaktır.
Keman Oturuş Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Doğru keman oturuş pozisyonu aslına bakarsanız tehlikeli bir konudur. Yani bizler öğrencilerimize öncelikle ayakta çalmayı öğretir ve bu şekilde eğitimine devam etmesini isteriz. Ama bu demek değildir ki keman sadece ayakta çalınır. Senfoni orkestralarında uzun soluklu müziklerde müzisyenler genel olarak otururlar.
Keman çalarken oturmanız durumunda dikkat etmeniz gereken ise öncelikle ;
- Ayaklar yere sabit basmalı
- Çok alçak veya çok yüksek yere oturulmamalı
- Özellikle bel ayaktaymış gibi dik durmalı
- Öne veya arkaya eğilmemelisiniz.