Beethoven Nasıl Duyuyordu?
Bir Müzik Dahisi: Beethoven
Müzik dahisi Beethoven duymadan nasıl bu kadar yaratıcı besteler yapabilirdi ki ? Yaptığı çok sesli eserler için kesinlikle ve kesinlikle ona dahi diyebiliriz.
Peki Beethoven’ın kulaklarına ne oldu ? Ne olmuştu ki bu kadar yetenekli bir müzisyen duyamamaya başlamıştı.
30 Yaşına Kadar Müzik Dinledi
Beethoven yaşamının ilk 30 yılını çeşitli müzikler dinleyerek ve bu konuda titizlikle çalışarak bir çok müzikal bilgiye sahip olmayı başardı. Seslerin birbirleri arasında ki ilişkisi hakkında bir çok bilgiye sahipti.Müziğin temel öğeleri olan ritim,ezgi ve armoni olarak kendini çok iyi geliştirmiş ve geliştirmeye devam ediyordu.
26 Yaşında Başlayan Uğultu
Beethoven piyano konçertosu yazmış bunun yanı sıra ilk senfonisini bestelemişti. Bu konuda ki çalışmaları devam ederken zamanla küçük küçük başlayan fakat bitmeyen bir uğultu başlamıştı.Beethoven önemsemediği bu uğultu 3 yıl boyunca devam etmişti.Zamanla duyma kaybı yaşayan Beethoven doktor olan arkadaşına durumunu açıklayan bir mektup yazdı.
Doktor Arkadaşına Mektup Yazdı
Çocukluk arkadaşına durumunu izah eden bir mektup yazan Beethoven.Orkestrada duyma güçlüğü çektiğini iyice yanlarına kadar gitmem gerektiğini vurgulamış.Sessizce konuşan insanları duymakta zorlandığını ve zamanla kariyerinin biteceği korkusuyla herkesten saklamıştır.
Neydi hastalığı ?
44 yaşında tamamen sağırlığı kesinleşen Beethoven’ın hastalığı tifilüs yada uyanık kalmak için başını soğuk suya daldırma alışkanlığının da neden olabileceğı vurgulandı.Otopsi raporunda iç kulağın şişmiş olduğu belirlendi.
Piyano Kursu hakkında bilgi almak için tıklayın.