Online Keman Kursuna Başladığımda Kemanımı Nasıl Akort Edebilirim?
Kaya Sanat Akademi olarak tavsiyemiz öncelikle online keman kursu ile ilgili hocadan enstrümanla alakalı ön bilgi yani deneme dersi alınmalıdır. Gerekli materyallerin alınması gerekmektedir.
İçindekiler
Bu materyaller nelerdir?
Öncelikle bir çalgı aletini almamız gerekmektedir. Bu konuda yalnız değilsiniz. Bizler ile iletişime geçtiğiniz anda sizlere nasıl bir enstrüman almanız konusunda detaylı yardımcı olacağımızdan emin olabilirsiniz.
Enstrümanı aldıktan sonra ister online keman eğitimi isterseniz yüz yüze İzmir’de keman eğitimi alın sizlere akort nasıl yapılır konusunda yardımcı olacağımızdan hiç şüpheniz olmasın.
Akort için hangi program kullanılır?
Akort işlemi için notaların alfabedeki yerlerinin bilinmesi gerekmektedir. Örneğin; A,B,C,D,E,F,G harflerinin karşılığı La, Si, Do, Re, Mi,Fa ve Sol şeklindedir. Kemanda işe yarayacak harfler en ince telden başlayarak E,A,D ve G harfleridir.
Bu harflerin karşılığını neden bilmemiz gerekir? Çünkü akort işlemini yaparken Akort Cihazı veya telefonda bulundurabileceğimiz akort aleti (DaTuner vs.) uygulamalarını kullanarak sesleri daha kolay bulabilmemize yardımcı olur. Bunun yanında gStrings gibi uygulamalar sizlerin işini rahatlıkla görecektir.
Keman akordu yapıyoruz?
Uygulamayı açtığımızda öncelikle sessiz bir ortamda bulunmamız gerekir. Çünkü cihaz dışarıdaki yabancı sesleri algılayabilir. Önce sesleri baş parmağımızla tele dokundurarak veya yay ile seslerin duyulmasını sağlarız.
Daha sonra uygulamamız Tuner üzerindeki renkler veya göstergelere dikkat ederek. Keman üzerindeki bulgularımızı sıkarak veya gevşeterek küçük hareketlerle sürekli sesleri kontrol ederek büyük ayarlarımızı burgulardan yaparız.
Büyük ayarları bitirdikten sonra sesleri tam anlamıyla sonlandırmak için fix yardımı ile yeşil göstergesine getirmeye çalışırız. Yeşil bölge akordun doğru olduğunu gösterir. Kırmızı renk ise tizleştiğimizi gösterir.
Yeşil bölgeye gelmek için saat yönünün tersine doğru fiximizi gevşetiriz. Sarı renk ise Pestleştiğimiz gösterir. Bu sefer de Yeşil bölgeye gidebilmek için fiximizi saat yönüne doğru sıkmamız gerekmektedir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra bütün yay çekerek tüm tellerin akorduna tekrar bakılır. Tüm sesler yeşili gösterdiğinde akordumuzun işlemi tamamlanmış olur.
Keman teli önerileri?
Çalgının kalitesi ve karakteristik ses özelliğine göre tel seçimi yapılmalıdır. Keman çok mid ( ince ses ) karakterliyse Pirastro Chromcor teli kullanımı uygun olur. Eğer keman bas ( kalın ses) karakterliyse Thomastik Dominant tel seçimi yapılabilir. Bu kişinin kendi tercihine göre değişebilir.
Çünkü tellerin bazı özellikleri ise şunlardır; Pirastro yumuşak ve çalımı rahat bir teldir. Thomastik ise biraz daha sert ama güzel bir ton alabileceğimiz bir teldir. Ayrıca tellerin kaliteli olması sayesinde uzun süre boyunca tel değişimi yapmamıza gerek kalmaz, teller çürüyüp parçalanmaz ve parmaklarımızı tellere basarken rahatsız etmez.
Kemana daha yeni başlamış öğrenciler için ise Alice keman teli uygundur.