Kaya Sanat Blog

Keman Teli Üzerindeki Notalar

Keman çalmaya başlamak isteyen birisi çevrenizde olduğu zaman mutlaka keman çalmanın ne kadar zor olduğu konusu geçmiştir. Bunun nedenlerinden birisi kimsenin ağzından düşmeyen yay çekmeyi öğrenmek, bir diğer neden ise perdesiz olmasıdır.

Özellikle perdesiz olması daha önce perdeli bir enstrüman çalmış kişilerin gözünde daha da büyüyebiliyor ancak sanıldığı kadar zor bir şey değildir. Neden mi zor değil diyoruz, gelin beraber okuyalım.

Keman tellerinin isimleri ve keman tellerindeki notalar

Keman üzerinde 4 adet tel bulunmaktadır. Bu tellerin en pes sesli olanı, en üst teldeki “Sol” (G) teli; en tiz sesli olanı, en alt teldeki “Mi” (E) telidir. En pesten en tize sıralarsak keman telleri: Sol (G), Re (D), La (A), Mi (E) telleridir.

Bu teller üzerinde parmaklarımızı, iki nota arasındaki aralığa göre yerleştiririz. Hepimizin bildiği gibi notalar arasında, Mi (E) – Fa (F) ve Si (B) – Do (C) notalarının arası yarım sesten oluşur. Keman üzerinde notaların olduğu yerlere parmaklarımızı yerleştirirken bunu göz önünde bulundurmamız gerekir.

Eğer ki iki nota arasında tam ses varsa parmaklarımızı biraz boşluk bırakarak yerleştiriyoruz, eğer ki iki nota arasında yarım ses varsa bir önceki parmağımızın hemen yanına parmağımızı yerleştiriyoruz.

Keman Teli Üzerindeki Notalar

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir