Kaya Sanat Blog

El Yapımı Keman Fiyatları

Bu içerikte sizlere el yapımı keman fiyatlarından bahsedeceğiz. Özellikle bir kemanın el yapımı olması için hangi özelliklere sahip olması gerektiğini ve bu kemanların fiyatları konusunda bilgilendirme yapmak istiyoruz. El yapımı keman fiyatlarındanda bahsedeceğimiz bu içeriğimiz sizlere çok faydalı olacağından eminiz.

Öncelikle bir keman alacaksanız keman fiyatları ne yazık ki kurla değerlendirildiği için ufacık oynamalar fiyatları yukarı çekmektedir. Bundan dolayı dua edelim döviz artmasın bizler de rahat rahat öğrenci keman fiyatları konusunda endişelenmeyelim.

El Yapımı Keman Nedir?

el yapımı keman

Keman hazır olarak değil de öncelikle kurumuz 20 – 30 yıllık ağaçlardan yapılır. Kapak ölçülendirme gibi kapak kalınlığı için her hangi bir makine kullanılmadan her yeri eşit olarak inceltten inin luthier (keman yapan kimse) dediğimiz usta tarafından sabırla zımparalanmaktadır. Yani bir el yapımı keman için yapay hiç bir şey kullanılmaz. Örneğin el yapımı kemanların yapımı ortalama 2 ile 6 ay arasında sürmektedir.

El yapımı keman yapılırken kapak o kadar inceltilir ki bir an çökecek zannedersiniz ama maharet aslında çökmeden tüm sesin dışarıda duyulmasını sağlamaktır.

Fabrikasyon öğrenci kemanlarının ağaçları kontrplak dediğimiz sıkıştırılmış talaştır. Bir de sertleştirici cila ile tamamen ses içine hapsolur ve sonucunda çökme vs yaşamazsınız fakat o el yapımı kalitesini de almanız mümkün olmayacaktır.

El Yapımı Keman Markaları?

el yapımı keman

El yapımı keman markaları diye aratırken çok fazla sonuç bulamazsınız. Şu konuda dikkatli olmanız gerekmektedir. Keman öğrenci adayları bizlere hocam 1000 tl ye el yapımı keman buldum el yapımı yazıyor şeklinde geri bildirimde bulunuyorlar. El yapımı kemanın aslına bakarsanız markası olmaz. Fakat yapan ustanın ismi olur. Örneğin Erol İçtüzer gibi luthier ismi olur.

Keman alma aşamasında kesinlikle el yapımı denilip yabancı bir marka satmaya çalışırlarsa almamalısınız. Özellikle Türkiye’de keman alırsanız örneğin kemanın ismi volie markası olsun altında da hammade yazar veya Türkiye de bir mağazada satılıyor ise bu el yapımı keman değildir.

El yapımı keman müzik mağazalarında genel de satılmaz. Mağazalarda sizler fabrikasyon keman bulabilirsiniz. Bunda çoğu zaman el yapımı değillerdir.

El Yapımı Keman Önerileri

El yapımı keman alacaksanız öncelikle çok ama çok araştırmalısınız. El yapımı keman önerilerinde ilk olarak sizlere kullanılmış sesi oturmuş ve vuruğu çatlağı olmayan temiz bir el yapımı keman almanızdır. El yapımı keman alırken içerisinde mutlaka yapan kişinin ismi bulunmalıdır. Keman el yapımı ama içinde ismi yok gibi bir şey söz konusu değildir.

El yapımı keman alacağınız zaman bizim önerimiz sıfır olarak almamanızdan yanadır. Çünkü bu bir ağaç ve sizin tonunuz nasıldır bas karakterli mi tiz karekterli mi ne istediğinizi çalarken anlayabilirsiniz. Bundan dolayı da ikinci el kemanlardan çokça deneyip size en yakın olanı alarak daha karar vermiş olursunuz.

El yapımı keman almdan önce mutlaka o ustanın yapılmış kemanlarını görüp denemelisiniz.

El Yapımı Keman Özellikleri Nelerdir?

keman

El yapımı kemanların tümü hare dediğimiz ağaç arkasında damarlar olur ve ağaç olarak yapılmıştır. Yani kontrplak vs değildir. Üst kapaktada ince ince sıralı damarlar bulunur bunlarda el yapımı keman olduğunun işaretidir. El yapımı keman çok hafiftir Çünkü ne kadar ince kapaksa o kadar verimli bir sesi vardır.

El yapımı keman neredeyse kusursuzdur. Yani tel yüksekliği eşik yüksekliği sizleri hiç ama hiç yormaz. Bundan dolayı çalmadan almanızı tavsiye etmeyiz. Üzerinde ki teller geneler olarak thomastik olarak takılır. Özellikle burgular abanoz olarak yapılır. Alt eşik 20-30 yıllık kurumuş ağaçtan yapılır. Yaş bir ağaçtan yapılan köprü el yapımı kemanın sesini göstermeyecektir.

El Yapımı Keman Fiyatları

keman

El yapımı kemanların fiyatları yaan ustaya göre çokça değişmektedir. Aslına bakarsanız marka gibi ustanın kemanları markalaşmışsa daha pahalı olarak satılır. Ülkemizde iyi luthierler Erol İçtüzer , Edip Ergin , Veysel Sarıkuş , Nilgün Ünsal , Turgay Trabzon kemanları sizleri bir ömür boyu idare edecektir.

Bu ustaların keman fiyatları istediğiniz ağaca ve işçiliğe göre değişmektedir. Genel olarak fiyatlar hiç sabit olarak kalmıyor. Bundan dolayı yerine gidip yapılan kemanları görüp fiyat konuşmak daha mantıklı olacaktır. Özellikle telefonda keman ne kadar diye sorarsanız bu ustalardan ters bir cevap alabilirsiniz. 🙂

Bundan dolayı ilk yapmanız gerek o ustaların keman örneğinden bulup çalmak veya tavsiye ile gidip yerinde görüp fiyat alıp kapora verip yeni çoğucuğunuzu beklemek olacaktır.

Ortalama olarak 10 bin ile 25 bin tl arasında değişmektedir.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir