Keman Çalarken Arşe Hareketleri Nasıl Olmalıdır ?
Nota Sürelerine Göre Yay Hareketleri
Keman çalarken her notanın kendine özgü bir yay hareketi vardır.Nota süreleri,çalınan nota bu yay hareketlerini belirler.Bu kurallara uymayarak keman çalınır mı evet çalınır fakat hep 1-0 geriden geliriz.Çünkü ezgi bütünlüğü ezginin duygusunu yay -arşe belirler.
Bir orkestrada yer alan en basiti hepimiz bir kerede olsa senfoni orkestrası konserine gitmişizdir.Bu orkestralarda dikkat ettiyseniz yay hareketleri hep aynı doğrultuda çekilip itilmektedir.Bu kurallara en baştan kendinizi alıştırırsanız daha sonradan hiç zorlanmadan devam edebileceksiniz.
Şimdi hangi nota nasıl çalınır ?
Bu notanın ismi ”re” 1 lik re notası şeklinde okursunuz. Süresi ise 4 vuruştur. Yani yayınızın dibinden başlayarak sonuna kadar 4 vuruşluk bir tempo sonunda yayınınızın sonuna gelmeniz gerekir. Hep çekerek değil iterek de yapabilirsiniz notanın gidişatına bağlıdır.Unutmamanız gereken 4 birim vuruş süresince iteceğiniz veya çekeceğinizdir.
Basit nota kalıplarının yay çekimi tüm kaynaklarda mevcuttur.Bunları yüzeysel geçip asıl zor olanları çalışalım ki sizlere faydalı olmaya çalışalım.
Yukarıda gördüğünüz nota kalıbında birbirine bağlı olmayan notaların ilkini çekip diğerini iteceğimizi görüyoruz.Bu yayları ayrı ayrı birbirine bağlamadan 2 vuruş çekip 2 vuruş itiyoruz.Fakat yandaki nota kalıbında ise bağ çizgisi ile birbirine bağlanılan notayı çekerek başlıyoruz.
Dikkat:Birbirine bağ çizgisi ile bağlanmış notalarda yay hareketini değiştirmeden çekerek veya iterek bir yayda kaç nota isteniyorsa o kadar notayı çalıyoruz.Yukarıda sağ tarafta yayın ortasına kadar ilk re notasını ikinci yarısı ise sol notasını çalmamız gerektiğini görüyoruz.
4 tane 16 lık nota süresi gördüğünüz de çekerek veya iterek notanın üzerindeki işarete göre değişiklik gösterir.Bir yayda 4 nota çalacağımızı gösteriyor.
Biraz daha işin içeriğine girelim isterseniz.
Yukarıda ki nota kalıbının çalınış şekli arşede gösterilmiştir.İlk 8 lik nota olan ”re”yayın yarısına kadar çekiyoruz.Kalan yarısını ise 2 ye bölerek geri kalan yarısında çalabilirsiniz.Diğer nota kalıbında ise tam tersi şekilde çalınabilir.
Konçertolar ve ileri seviye etütlerinde bu nota kalıplarından çokça görebilirsiniz.Re notasını yayın ortasına gelmeden mi notasına geçecek geri kalan kısmını ise Fa ve Sol notasına ayırarak çalabilirsiniz.
Bu yazımızda karşılaşılan notalardan bahsetmeye çalıştık.Bu yay hareketleri çaldığınız eserleri daha duygulu daha tatlı duyurmaya yardımcı olacaktır.
8 li nota çalarken 8 tane 32 lik notanın yan yana bağlanması ile bu kalıp oluşur.Bir yay çekip yada iterken aynı anda 8 notayı çalacağımızı ifade eder.Özellikle Paganini bu kalıpları çokça kullanmıştır.