Bateri Çalmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Bateri çalmak öncelikle size kendinizi mükemmel hissettirecek enstrüman olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle vurmalı çalgılar da aksiyon daha fazladır. Çünkü bateri çaldığını sırada yapacağınız hızlı bir atak ile tüm gözleri üzerinize çekebileceğinizi unutmamalısınız. Davul dediğimiz zaman normal şartlar da aklımıza asma davul yani ramazan davulu gelse de 🙂 asıl olarak bateri ismi yerine davul çalıyorum denebilir.
Bu İçeriğimiz de bateri kursu yani davul kursuna başladığınız zaman en hızlı nasıl ilerleyeceğiniz konusunda sizlere geri bildirim vermek istiyoruz. İçeriği sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz çünkü anlattığımız maddelerin veya konu başlıklarının hepsi çok ama çok önemlidir.
İçindekiler
İyi Bateri Çalmak Ne Demek?
Bateri çalarken kulağa hoş gelmesi için yapmanız gereken bazı etütler egzersizler vardır. Bu egzersizlerin temel amacı sizlerin bateri çalarken şarkının ana ritmini sağlıklı şekilde tutmak ve şarkının dinamiğinin devam etmesini sağlamaktır. Örneğin bir şarkı çaldığınız zaman şarkıyı belirli metronom da tutamıyor veya hızlanıp yavaşlıyorsanız burada bir problem var demektir. Çünkü dinlediğiniz şarkıların belirli bir ritmi ve bir hızı vardır. Bu hızın dışına çıktığınız zaman problem yaşamaya başlarsınız.
Bateri kursuna başladığınız zaman ilk olarak sevmeniz gereken ve alışmanızı istediğimiz metronomdur. Çünkü bir bateri öğrencisinin veya bateri çalmak isteyen müzisyenin olmazsa olmazı metronomdur. Sizler bateri çalarken yukarıda saydığımız sorunları yaşamamak için yani şarkı içerisinde davul ataklarınızın tam yerinde ve zamanında olmasını sağlayan, sizleri belirli kalıp içerisinde çalmanızı sağlayan mükemmel bir eşlikçidir.
Metronom telefona yüklenen ücretsiz bir programdır. Çok çeşitli metronomlar vardır. Sizler bateri eğitmeninizin önerdiği veya kullanımı kolay olan metronomlardan yükleyebilirsiniz.
En çok kullanılan metronomlar
- Prometronome
- Metronom Beats
- Metronome
- Akort Aleti Metronom
Bu uygulamalar ücretsiz olarak hem android hem de ıos işletim sisteminde yüklenebilir. Metronom kullanımı ise çok kolay öncelikle hızınızı belirliyorsunuz. Örneğin 100 bpm ardışık olarak bu ritmi vuruyor.
Çok Fazla Şarkı Ritmine Hakim Olmak
İyi baterist olmak için her şarkıya uygun ritim çeşidi ve atakları hem sayabilmeniz hem de ritmik vurguları yi yapabilmeniz gerekir. Buna göre bateri kursuna başladığınız zaman sadece 4-4 lük ritim değil bunun varyasyonları aslında sizlerin gelişimine yarayacaktır.
Çalmanız ve öğrenmeniz gereken ritim çeşitleri
- 4/4
- 2/4
- 3/4
- 6/8
- 7/8
- 9/8
- 3/8
Bu ritimleri çalabilir ve buna uygun atakları da kavrarsanız eğer çok iyi bir davulcu olabilirsiniz. Şarkı dinleyip bu şarkının öncelikle hızını saptamanız gerekmektedir. Yani kaç kaçlık ritim olduğunu bulmadan önce metronom hızını belirlemeniz gerekmektedir. Metronom hızını belirledikten sonra artık ritmini belirlemek için üzerinde düşünebilirsiniz.
Örneğin 4-4 lük bir şarkının ritmi 1-2-3-4 şeklinde devam eder fakat 6-8 lik bir ritmin vuruşu 1-2-3-1-2-3 şeklinde gider bu aşamaları anlamanız için bateri kursunda hocanızın ritim nedir nasıl vurulur konusuna değinmesini isteyebilirsiniz.
Sadece Bateri Kursları İle Kalmamalısınız!
İyi bateri çalmak için sadece gittiğiniz kurumda ki bateri kursları ile sınırlı kalmamalısınız. Bunun yanında bol bol eğitici baterist videoları izlemesiniz. Gerekirse yavaşlatıp nasıl yaptığını nelere vurduğunu anlamanız gerekmektedir. Bunları yaptığınız zaman 2 yıllık bir süreci 1 seneye indirebilirsiniz.
Örneğin konserler de bateristleri dinlemek ve kulak dolgunluğu yaratmak gerekir. Bu sizleri hem motive edecek hem de öğrenme sürecinizi arttıracaktır.
Stick Control Nedir?
Stick kontrol öncelikle sağ ve sol elinizi birbirinden bağımsız kullanmak için yapılan egzersizlere denir. Yani sağ ve sol bagetlerin seri ve kontrollü bir şekilde kullanmanızı hedefler. Bu da öncelikle metronom ile beraber çalışmayı gerektirir.
Metronom ile çalışmanızı yaparken belirli egzersizleri yapmalısınız. Bu egzersiz de önemli olan nokta stick control egzersizleri çatısı altında egzersizler vardır. Bunları yapmalısınız. Yani her egzersiz sizlere faydalı olmayabiliriz. Bu konuda bateri kursu eğitmeninizden sağlıklı bilgi alabilirsiniz.
Öğrendiğiniz Ritimler İle Eşlik Etmelisiniz!
Örneğin bateri dersleriniz de sizler 4-4 lük ritim dediğimiz ritmi öğrendiniz. Youtube üzerinde 4-4 backing track yazarak altyapılar açabilirsiniz. Bu altyapılara öğrendiğiniz ritimleri uygulayabilir kolayca öğrenebilirsiniz. Bu şekilde her öğrendiğiniz ritmi pekiştirmiş olursunuz.
Aslına bakarsanız iyi baterist olmak için en önemli donanımlardan birisi eşlik özelliğinizin iyi olması gerekmektedir. Çünkü her zaman solo çalmayacaksınız. Bateri hayatınızın %90 ı eşlikler ile güzelleşecek. Bundan dolayı siz duyduğunuz ve ritmine ayak uydurduğunuz her şarkıya eşlik etmeniz gerekir.
İlk 2 Ay Bateri Kursu İçin Çok Önemlidir!
Bateri kurslarına başlarken öncelikle ilk 8 dersin çok önemli olduğunu unutmamalısınız. İlk 8 derste bateri kursu içerisinde hangi eliniz ile nasıl vurmanız gerektiğini nota sürelerini ve bunun yanında bateri çalmanın temelini ilk 8 derste almış oluyorsunuz. Bu durumda sizler öncelikle bateri kursunda dersin her son 5 dakikasında o ders neler yaptığınızın videosunu almalısınız.
Bateri çalarken kulaklıkları takıp her vurduğunuz vuruşun sizler de uyandırdığı hissiyat mükemmel olacaktır. İlk 8 ders önemli dememizin asıl sebebi başlangıçta motive olmanızı sağlamak ve sevmenizi sağlamak istiyoruz. Bundan dolayı doğru temel ile beraber çok hızlı bir ivme kazanabilirsiniz.
İyi Bateri Çalmak İçin Mutlaka Günde 45 Dakika Çalışmalısınız!
Bateri çalmak davul ataklarını tekrar etmek gerekir. Ne kadar çok tekrar ederseniz o kadar hızlı ve iyi çalarsınız. Yani çok çalan iyi çalar. Bu durum müzik için her zaman böyledir. İyi bateri çalan her baterist çok daha uzun süreler bu şekilde bateri çalışıyor. Minimum 30 dakika tekrarla istediğiniz disipline eriştiğiniz zaman göreceksiniz ki çok hızlı şekilde ilerleyeceksiniz.