Kaya Sanat Blog

Bateri Çalarken Kesinlikle Yapmamanız Gereken 5 Hata!

Kaya Sanat Akademi olarak İzmir’de bateri kursu alırken öğrencilerimizin farkında olmadan yaptığı hataları süzgeçten geçirip sizlere aktarmak istiyoruz. Bu hatalar gerek online bateri kursu yada İzmir’de bateri dersi alan öğrencilerimizin çalma süresini uzatmaktadır.

Bateri kursu olarak aslında hobi olarak çaldığınızı düşünsek de aslına bakarsanız çok fazla sizleri sıkmak istemiyoruz. Aksine rahat rahat stres atmanızı sağlayarak keyifli ve dolu dolu bir ders geçirmenizi istiyoruz. Ama bu arada kırmızı çizgi olarak yapmanızı istemediğimiz hataların önüne geçmemiz gerekir.

Bateri çalarken kesinlikle yapmamanız gereken 5 hatayı sizlere paylaşarak evde bateri çalışsanız dahi bu hatalara düşmenizi istemeyiz.

1-Stick Kontrol

Stick kontrol bateri kursu almaya başladığınızdan itibaren sürekli hayatımız da olan bir egzersiz türüdür. Bu egzersizler bagetlere ve ritim vuruşlarına hakim olmamızı sağlamaktadır. Bateri kursuna yeni başlasanız da çok usta baterist olsanız da bu stick kontrolleri sürekli yapmanız ve alışkanlık haline getirmeniz gerekmektedir.

Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan birisi bu egzersizler sıkıcı geldiği için bunları atlayıp direk eser çalmak isterler.Tehlike şudur ki çaldığınız eserler hiç bir zaman belirli bir tempoda ve tuşe de gelmeyecektir.

2-Sadece atak çalışmak

İzmir’de bateri kursuna başlayan öğrenciler bunun yanında aslına bakarsanız bateri çalmaya başlayan tüm bateristler şarkılara eşlik etmeye başladığı zaman direk şarkılara ve şarkı aralarına sürekli aralara atak çalışmak sürekli hızlı geçişler yapmak isterler. Bu da dinleyiciyi çok ama çok yoracaktır. Daha sadece ve temiz ataklar çok daha profesyonel duyulmanızı sağlayacaktır.

3-Metronom ile çalışmamak

Bateri Çalarken Kesinlikle Yapmamanız Gereken 5 Hata!

Metronom müziğin temellerinden birisidir. Yani ritimsiz çalmak gibi asla düzelmesi zor bir hataya düşmeyin. Bundan dolayı stick kontrol çalışırken mutlaka metronom ile çalışarak belirli bir hız çerçevesinde çalışmanızı isteriz. Yani 70 bpm hız ile 15 dakika çalışmak metronom olmadan 30 dakika çalışmaktan çok daha iyidir.

İzmir de bateri kursu alan tüm öğrencilerimize ders başladığı ilk andan itibaren metronom ile çaldırmaya çalışır ve metronomu sevdiririz. Çaldığı eserleri metronom olmadan çalmak istemezler.

4- Sürekli hızlı çalmaya çalışmak

Bateri kursuna başlayan öğrenciler bu konuda şanslı ama bateri dersi almadan bateri çalışmak isteyenler çok hızlı olayım hızlı rock metal şarkılara eşlik edeyim derken ortada anlaşılmayan bir gürültü çıkıyor. Bundan dolayı şunu unutmamalısınız yavaş çalmak ve yavaş çalarak kendinizi dinletmek çok daha başarılı bir durumdur.

Sizler yavaş çalarak daha güzel çalmak ilk hedefiniz olmalıdır. Hızlı çalıp bam güm çalmaktansa daha sakin çalmak her zaman kazandırır. Bizler bateri eğitmenleri olarak sizlere en doğruyu ve ileride hata yapmanızı engellemek için bunları anlatıyoruz.

5- Eşlik ettiği müziği dinlememek

Bateri solo bir enstrüman olmadığından bir müziğe veya orkestra elemanlarına eşlik ederek müziği yaratma da yardımcı rol oynuyoruz. Ritim müziğin temeli fakat sadece gitar ile melodiyi anlayabiliriz. Fakat sadece bateri solosu ile hangi şarkıyı çaldığımızı anlamayabiliriz.

Bateri kursunda belirli aşamaya geldikten sonra belirlediğimiz müziklere eşlik etmeye başlayacaksınız. Burada önemli olan kendinizi değil eşlik ettiğiniz müziği dinlemelisiniz. Bir grupta çalıyorsanız mutlaka elektro gitar veya ritim gitarı dinleyerek ayrıca vokali dinleyerek eşlik etmek çok daha verimli olacaktır.

Eren Kaya

Kaya Sanat Akademi Kurucusu. İzmir'de sıkıcı bir dershane ortamı değil, eğlenceli, bol enerjili, eğlenerek öğrenilen enstrüman kursları, ayrıca bol etkinlikli bir kurs ortamı yarattık. İzmir sanat ve müzik kurslarının arasında ilk 5 içerisinde gösterilmektedir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir