Türk Müziği Keman Eğitimi
Türk Müziği keman eğitimi almak isteyen öğrencilerimiz gün geçtikçe artmaktadır. Türk müziği keman eğitimi batı müziği eğitim sistemine nazaran biraz daha dikkat ve özveri isteyen eğitim sistemidir. Türk müziği Batı Müziği gibi net değildir çünkü batı müziğinde diyez bemol görebilirsiniz.
Türk Müziği nota sisteminde bir tam ses 9 eşit parçaya bölünmektedir. Bu 9 sesin her birisine koma denilmektedir. Bu komalar bir araya gelerek dörtlü ve beşlileri oluşturmaktadır. Bu dörtlü beşliler ise makamları oluşturmaktadır.
İçindekiler
Türk Müziği keman eğitimi için makam öğrenmelisiniz
Türk Müziği çalmak için öncelikle yapmanız gereken basit makamları öğrenmeniz. Basit makamları öğrenerek bu konuda video sitelerinde o makama ait taksimler dinleyerek en büyük adımı atmış olursunuz. Çünkü makamlar dörtlü beşli dediğimiz notalardan oluşur. Bu dörtlü veya beşliler de bir araya gelerek makamları oluşturur.
Öncelikle bizler derslerimiz de örneğin rast makamı anlatıyorsak rast beşlisinin nasıl bir diziye sahip olduğunu ve nasıl çalındığını sizlere kazandırabilmektir. Bunun için de usta çırak ilişkisi içerisinde öğrenmek gerekir. Yani her ne kadar bastığımız yer anlaşılsa da yine de bir ustanın veya öğreticinin evet orası o şekilde demesi gerekir.
Bu videomuzda hicaz makamı öğrenmek için pratik melodilere ulaşabilirsiniz. Türk Müziği bizim için makam müziğidir. Taksim yapmak veya Türk Müziği usulüne uygun keman çalmak için makam öğrenmelisiniz.
Öncesinde basit makamlar ile başlayabilirsiniz
Basit makamlar sizleri makam konusunda çok yormayacak ama çıkan tını ve ahenk ile beraber makam müziğine yaklaştıracaktır. Bundan dolayı öncesinde basit makamları keman da seslendirerek makam konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Basit makam nedir?
Basit makam bir dörtlü ve bir beşliden yada bir beşli ve dörtlüden oluşan makamlardır. Basit makamları da tanıyalım isterseniz.
Basit Makamlar
- Buselik Makamı
- Çargah Makamı
- Rast Makamı
- Hicaz Makamı
- Kürdi Makamı
- Rast Makamı
- Uşşak Makamı
- Hüseyni Makamı
Not basit makamlara başlamak için önce dörtlü beşlileri öğrenmelisiniz. Yani önce buselik beşlisine kürdi dörtlüsünün eklenmesi ile oluştuğunu bilmelisiniz. Bu diğer makamları bu şekilde birbirinden ayırarak önce algılamalı daha sonrasında ise keman ile seslendirmelisiniz.
Bas karakterli keman sizleri motive eder!
Türk Müziği çalan usta sazendeler genel olarak bas karakterli keman tercih eder. Çünkü daha tok daha baskın bir ton elde ederler. Bas karakterli kemanın ses şiddeti daha azdır. Ama çıkan tını kulağa çok daha hoş gelecektir. Bu konuda sizler de öğrenci kemanı da alsanız bunun daha tok sesli olanını seçerseniz daha iyi hissedersiniz.
Middle dediğimiz tabiri caizse teneke gibi ses gelen kemandan taksimde yapsanız sizleri çok memnun etmeyecektir.
Bu video da hicaz keman taksimi nasıl yapılır konusunda sizlere yardımcı olacaktır.
Türk Müziği keman akordu!
Türk Müziği keman çalmak isteyenlerin her zaman kafası bu konuda karışmıştır. Çünkü Türk Müziğinde en üst tel do – sol – re – la olarak adlandırılsa da akort yaparken sol re la mi frekanslarına göre akort yapılmaktadır. Bu konuda şöyle açıklama yapmak isteriz.